پایان نامه مدیریت کشاورزی مناسب برای دانشجویان ارشد کشاورزی
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد "M.Sc"
گروه : مدیریت کشاورزی
فهرست
عنوان مطالب صفحه
چکیده 1
فصل اول
1-1- مقدمه 3
1-2- اهداف مکانیزاسیون را می¬توان چنین برشمرد 5
1-3- بیان مسئله 5
1-4- اهداف تحقیق 9
فصل دوم
2-1- مقدمه 11
2-2- تکنولوژی و تعامل آن در توسعه مکانیزاسیون کشاورزی 15
2-3- آشنایی با وضعیت کشاورزی سنتی ایران 15
2-4- تاریخچه توسعه مکانیزاسیون در ایران 16
2-4-1- چگونگی مکانیزاسیون کشاورزی قبل از اصلاحات ارضی در ایران 16
2-4-2- مراحل اولیه اصلاحات ارضی 17
2-4-3- شرکت¬های تعاونی روستایی 17
2-4-4 شرکت¬های سهامی زراعی18
2-4-5- کشت و صنعت¬ها 19
2-4-6- مراکز خدمات روستایی 19
2-5- نظام¬های بهره برداری در ایران 20
2-5-1- نظام بهره¬برداری دهقانی (سنتی) 21
2-5-2- نظام بهره برداری تعاونی 21
2-5-3- شرکت¬های تعاونی تولید روستایی 22
2-6- نظامهای بهرهبرداری در ماشینهای کشاورزی 24
2-6-1- خصوصی 25
2-6-2- تعاونی 25
2-6-3- خدماتی 25
2-7- مبناها و شاخص¬ها در مکانیزاسیون 26
2-7-1- ضریب مکانیزاسیون 26
2-7-2- درجه مکانیزاسیون کشاورزی 26
2-7-3- سطح مکانیزاسیون کشاورزی 27
2-7-4- ظرفیت مکانیزاسیون 27
2-8- بررسی اقتصادی و اجتماعی مکانیزاسیون کشاورزی ایران 29
2-9- بررسی راه¬کارهای توسعه مکانیزاسیون کشاورزی 29
2-10- مکانیزاسیون و اشتغال 30
2-11- تأثیر مکانیزاسیون بر کارایی تولیدات 31
2-12- عوامل مؤثر در کاربرد مکانیزاسیون 32
2-12-1- عوامل اجتماعی 33
2-12-2- عوامل اقتصادی 33
2-12-3- عوامل زراعی و اقلیمی 34
2-13- فناوری مناسب مزارع در کشورهای در حال توسعه و ایران 35
2-14- دلایل عدم توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در کشور ایران 37
2-15- مشکلات خاص و عام مکانیزاسیون 38
2-16- شرایط و امکانات توسعه ماشین¬های کشاورزی در ایران 40
2-17-نیروی کار انسانی و لزوم استفاده ماشین در کشاورزی ایران 45
2-18- آینده، برنامه و توسعه مکانیزاسیون 45
2-19- پیشینه تحقیق 46
2-20- توسعه مکانیزاسیون کشاورزی 61
فصل سوم
3-1- مقدمه 64
3-2- موقعیت و مشخصات جغرافیای منطقه 64
3-3- الگوی محصولات کشاورزی منطقه 66
3-4- متغیرهای تحقیق 67
3-4-1- متغیر وابسته 68
3-4-2-متغیرهای مستقل 68
3-5- فرضیات تحقیق 68
3-5-1- فرضیات 69
3-6- نوع تحقیق 69
3-7-جامعه آماری 70
3-8- ابزار گردآوری اطلاعات 70
3-9- آزمون برازش داده¬ها 71
3-10- شاخص¬های ارزیابی و مطالعاتی مورد استفاده 71
1-3-10- روشهای آماری مورد استفاده 71
3-11- محدودیت¬های تحقیق 72
فصل چهارم
4-1- مقدمه 74
4-2- توصیف یافته های تحقیق 74
4-2-1- ویژگی های آزمودنی ها 74
4-2-2 توصیف یافته های تحقیق 81
4-3- آزمون فرضیه های تحقیق 88
فصل پنجم
5-1مقدمه 97
5-2- بحث 97
5-3- نتیجه گیری 100
5-4-پیشنهادات 101
منابع و مأخذ 102
ضمائم 108
چکیده انگلیسی 113
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 2-1- سنخشناسی مزارع در ایران 24
جدول3-1وضعیت سطح زیر کشت اراضی شهرستان در سال زراعی91 – 90 65
جدول3-2 آمار سبزی و صیفی در قالب کشت دوم سال زراعی 91-90 66
جدول3-3 آمار کشت علوفه شهرستان آمل سال زراعی 91-90 67
جدول4-1: شاخص های توصیفی جنسیت آزمودنی ها 74
جدول4-2: شاخص های توصیفی وضعیت سکونت آزمودنی ها 75
جدول4-3: شاخص های توصیفی سطح تحصیلات آزمودنی ها 75
جدول4-4: شاخص های توصیفی میزان اراضی کشاورزی تحت مالکیت آزمودنی ها 76
جدول4-5: شاخص های توصیفی شغل اصلی آزمودنی ها 77
جدول4-6: شاخص های توصیفی وضعیت مالکیت ماشین آلات آزمودنی ها 77
جدول4-7: شاخص های توصیفی شرکت در کلاس های آموزشی توسط آزمودنی ها 78
جدول4-8: شاخص های توصیفی میزان شرکت در کلاس های آموزشی توسط آزمودنی ها 78
جدول4-9: شاخص های توصیفی وضعیت استفاده از ماشین آلات توسط آزمودنی 79
جدول4-10: شاخص های توصیفی استفاده از تسهیلات بانکی توسط آزمودنی ها 79
جدول4-11: شاخص های توصیفی سن، تعداد خانوار و مدت زمان شرکت در کار کشاورزی 80
جدول 4-12: شاخص های توصیفی میزان رضایت آزمودنی ها 81
جدول 4-13: شاخص های توصیفی میزان سازگاری تراکتور و کمباین با منطقه مورد کشاورزی82
جدول4-15: شاخص های توصیفی میزان همکاری آزمودنی ها با اشخاص و سازمان های مربوطه84
جدول 4-16: شاخص های توصیفی میزان استفاده مطلوب از ماشین آلات کشاورزی در دسترس
آزمودنی ها 84
جدول 4-17: شاخص های توصیفی میزان هزینه (به تومان) برای کشاورزی 84
جدول4-18: شاخص های توصیفی میزان درآمد کشاورزی 85
جدول4-19: شاخص های توصیفی متغیرهای تحقیق 86
جدول4-20: نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن در بررسی ارتباط درجه استفاده از مکانیزاسیون
، میزان مهارت فنی و میزان همکاری با سازمان ها با میزان رضایت مندی کشاورز 86
جدول4-21: نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن در بررسی ارتباط درجه استفاده از مکانیزاسیون،
میزان مهارت فنی و میزان همکاری با سازمان ها با میزان درآمد کشاورز 88
جدول4-22: نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن در بررسی ارتباط درجه استفاده از مکانیزاسیون،
میزان مهارت فنی و میزان همکاری با سازمان ها با میزان هزینه کشاورزی 90
جدول4-23: نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن در بررسی ارتباط درجه استفاده از مکانیزاسیون،
میزان مهارت فنی و میزان همکاری با سازمان ها با میزان عملکرد محصول 92
فهرست اشکال
عنوان صفحه صفحه
شکل 2-1- استراتژی مکانیزاسیون کشاورزی طرح بانک کشاورزی.............................................60
شکل 2-2: انرژی مستقیم مصرفی در بخش کشاورزی ایران.........................................................60
چکیده
برنامه ریزی در راستای استفاده بهینه از ماشین آلات در بخش کشاورزی،
مستلزم وجود اطلاعات صحیح از وضعیت مکانیزاسیون منطقه و شناخت عوامل موثر
برآن در روند عملیات کشاورزی است. این مطالعه در سال 1391
"جهت بررسی وضعیت مدیریت و عوامل موثر در مکانیزاسیون اراضی کشاورزی
روستاهای شهرستان آمل انجام گردید" منطقه مورد مطالعه شامل چهار بخش
(مرکزی، لاریجان، دابودشت، دشت سر) و 9 دهستان با مجموع 300 روستا می باشد.
تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر روند جمع آوری اطلاعات از نوع پیمایشی،
از نگاه زمانی بصورت مقطعی، و با توجه به میزان نظارت،
از نوع تحقیق میدانی به شمار می رود. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزانی بود
که از درجات مختلف مکانیزاسیون برخوردار بوده اند؛ جهت جمع آوری اطلاعات
از پرسشنامه هایی با سؤالات باز و یسته استفاده شد؛
برای آزمون فرضیه ها از ضرایب همبستگی پیرسون، اسپیرمن استفاده گردید،
تحلیل های آماری مذکور با استفاده از نرم-افزارSPSS 16 انجام شد.
بین متغیر میزان رضایت مندی کشاورزان با میزان مهارت فنی و میزان همکاری
با سازمان های مربوط ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت؛
همچنین بین میزان کل درآمد حاصل از محصول اصلی (برنج) و
میزان همکاری با سازمان های مربوط ارتباط معنی داری برقرار بود؛
درحالیکه در روند ارتباط بین میزان درآمد محصولات فرعی(کشت دوم) و
موانع استفاده از ماشین آلات و درجه استفاده از مکانیزاسیون؛
ارتباط معنی دار و معکوس مشاهده گردید. همچنین بین میزان کل هزینه های کشاورزی
و محصول اصلی (برنج) و معیار های مورد بررسی، هیچ ارتباط معنی داری
قابل مشاهده نبود؛ در صورتیکه در مورد محصولات فرعی(کشت دوم)
در اکثر موارد ارتباط مزبور، معنی دار بود. علاوه بر این در مورد محصول اصلی
(برنج) و میزان همکاری با سازمان ها اختلاف معنی داری وجود داشت،
امّا در مورد محصولات فرعی (کشت دوم)، این ارتباط در تمام حالت ها معنی دار بود.