مقاله سفیدکهای پودری
سفیدکهای پودری The powdery mildews
سفیدکهای پودری احتمالاً متداولترین، برجستهترین و وسیعالانتشارترین بیماریهای گیاهی هستند که به سادگی قابل تشخیص میباشند و به همه انواع گیاهان حمله میکنند. بارزترین مشخصه سفیدکهای پودری ظاهر شدن لکهها و تکههای از کپکهای سفید رنگ و یا متمایل به خاکستری در سطح بخشهای جوان گیاه و یا در سرتاسر سطح برگها و سایر بخشهای سبز گیاه است.
در بخشهای آلوده پس بعد از گذشت مدتی اندامهای باردهی جنسی قارچ (کلیستوتسیومها ، Cleistothecium) ظاهر میشود. کلیستوتسیومها به اندازه نوک سوزن کوچک، کروی شکل و در ابتدا سفید و بعداً قهوهای متمایل به زرد و نهایتاً تیرهرنگ میشوند. این اندامها ممکن است به صورت انفرادی و یا دسته جمعی بر روی بافتهای آلوده تشکیل شوند.
سفیدکهای پودری عموماً در سطح بالای برگها دیده میشوند ولی آنها سطح زیرین برگها، ساقهها و شاخههای جوان، جوانهها، گلها و میوههای جوان را نیز آلوده میکنند.
قارچهای عوامل مولد سفیدکهای پودری پارازیتهای اجباری هستند و بنابراین در محیطهای کشت مصنوعی رشد نمیکنند. میسلیوم این قارچها فقط در سطح بافتهای گیاه رشد میکند و بافتهای گیاه توسط این میسلیومها مورد حمله قرار نمیگیرد و مواد غذایی را از طریق هوستوریومهایی که توسط میسلیومها به درون سلولهای آوندی فرستاده میشود جذب میکنند.
بر روی میسلیومها کنیدیوفورهای کوتاهی تشکیل میگردد که بر روی آن زنجیرهای از کنیدیهای مستطیلی، بیضی شکل و یا کروی که توسط باد منتشر میگردند تولید میشود.
کلیستوتسیومها زمانی تشکیل میگردد که شرایط محیطی نامساعد و یا قارچ از نظر تغذیه دچار مشکل شود در درون کلیستوتسیومها یک یا چند آسک ممکن است تشکیل گردد.
گرچه سفیدکهای پودری در شرایط اقلیمی گرم یا خنک و مرطوب بیماریهای شدیدی را به وجود میآورند اما در شرایط گرم و خشک متداولتر بوده و حتی منجر به آلودگیهای شدیدتری میگردند. اسپورهای این قارچها قادرند در صورت بالا بودن رطوبت نسبی هوا حتی بدون وجود لایه نازکی از آب در سطح بافتهای میزبان تلاش نمایند.
پس از ایجاد آلودگی میسلیوم به گسترش خود در سطح گیاه بدون توجه به رطوبت محیط ادامه میدهد. سفیدکهای پودری را بر روی انواع گیاهان زراعــی، زیــســتی ایجاد آلــودگی کرده و خسارتی که به این گیاهان وارد میکنند تقریبـاً برابر مجــموع خســارتی اسـت که از هر یک از بیماریهای این گیاهان ممکن است وارد آید.
سفیدکهای پودری به ندرت میزبان خود را از پا در میآورند ولی مواد غذایی را از دسترس گیاه خارج نموده، باعث کاهش فتوسنتز میشوند. افزایش تنفس و تعرق، کاهش رشد گیاه و نهایتاً کاهش محصول میگردند.
کاهش محصول ناشی از خسارت سفیدکهای پودری گاهی ممکن است به 20 تا 40 درصد برسد. در میان انواع گیاهانی که شدیداً توسط سفیدکهای پودری آلوده میشوند میتوان به غلات از قبیل گندم و جو، گیاهان خانواده کدوئیان (Cucurbitaceae) به خصوص گرمک کدو و خیار، چغندر قند، توت فرنگی، شبدر و بسیاری از گیاهان زینتی از جمله رز، بگونیا و آزالیا؛ مو و بسیاری از درختان از جمله سیب و بلوط اشاره نمود.