مقاله نگهداری گل ها
این مقاله ورد+پاورپونت میباشد
مقدمه
عوامل متعددی در طول عمر پس از برداشت یک محصول قبل از عرصه به بازار تأثیر می گذارند. محصول در بالاترین درجه کیفیت برداشت می شود و برای جلوگیری از افت کیفیت آن باید تکنیک هایی به اجرا درآید. آنچه مسلم است برای افزایش عمر پس از برداشت گل های گلدانی یا شاخه بریده، باید از خصوصیات آن گونه و رقم اطلاعات کافی در دست باشد.
برای خریدار (مصرف کننده ) طول عمر گل در واقع معادل کیفیت تلقی می شود و گل هایی با طول عمر زیاد، ارزش مضاعف داشته و تقاضا برای این گلها همیشه ادامه خواهد داشت.
õ به طور کلی مزایای نگهداری گل های شاخه بریده به قرار زیر می باشد:
1- تنظیم بازار و تعدیل نوسانات شدید قیمت در بازار عمده فروشی
2- کاهش زوال ناشی از کم شدن تقاضای پیش بینی نشده
3- پیش بینی تعطیلات و مناسبت های خاص
4- بهبود راندمان تولید و کاهش مصرف سوخت
5- امکان نقل و انتقال طولانی گل و افزایش صادرات
6- عرضه کل خارج از فصل
õ حفظ کیفیت گل های شاخه بریده از محل تولید تا محل مصرف مشکلات متعددی از جمله :
تنوع شرایط جغرافیایی محل تولید، اصلاح و معرفی گونه ها و ارقام جدید، مساحت طولانی محل تولید تا مصرف، عدم رعایت دماهای مناسب برای نگهداری و جابجایی گلهای بریده و غیره را به همراه دارد.
به طور کلی تمام سعی گلکاران باید این باشد که گل هایی با کیفیت مطلوب روانه بازارهای داخلی و بین المللی نمایند. بعضی از گلکاران به بازارهای محلی سرویس می دهند و بعضی با شبکه گسترده توزیع، از طریق اقیانوس ها، آسمان و زمین به خارج از مرزها سرویس می دهد. در گذشته گل های باز شده را به خزده فروشی ها، بازارهای کوچک محلی، سوپرمارکیت ها و گل فروشی ها عرضه می گردند. اما امروزه کارها تقسیم شده و یک گلکار باید، هدف افزایش پس از برداشت، کیفیت محصولات خود را بالا برده و در بهترین زمان برداشت کارها را در مراحل مختلف چرخه توزیع به متخصصان آن بسپارد.
خواه هدف تولید گل های شاداب برای بازارهای محلی و خرده فروشی ها بوده یا برای بازارهای عمده فروشی بزرگ، می بایست گل های شاخه بریده از مزرعه تا محل مصرف با روشی مطمئن کیفیت خود را حفظ نمایند.
õ به 10 علت مهم کاهش طول عمر گل های شاخه بریده اشاره می شود:
1- کاهش ذخیره مواد غذایی موجود در ساقه یا برگ های گل
2- حمله باکتری ها، قارچ ها و عوامل بیماری زا
3- بلوغ و پیری طبیعی
4- پژمردگی، تنش آبی و انسداد آوندی
5- خراشیدگی، لهیدگی و آسیب دیدگی
6- نوسانات دمایی حین دوره انبارداری و حمل و نقل
7- تغییر رنگ گلبرگ ها، ساقه ها و برگ ها
8- تجمع اتیلن در هوای اطراف گل ها
9- کیفیت پایین آب برای نگهداری گل های شاخه بریده
10- شرایط و تکنیک های پایین تر از حد مطلوب
حال چگونه و با چه روش هایی می توان طول عمر گل های شاخه بریده را افزایش داد؟
گذشته از عوامل ژنتیکی که روی ماندگاری پس از برداشت گل های شاخه بریده اثر معنی دار و چشمگیری دارند، یکسری عوامل قبل از برداشت از قبیل : انتخاب گونه و رقم مناسب، خالک مناسب از نظر PH، زهکش، EC و غیره ....... نور، دما، کوددهی، و تغذیه، آبیاری، رطوبت نسبی، آفات و بیماری ها، گازهای موجود در هوای اطراف گل و رعایت بهداشت روی این امر دخالت دارند.
2- تکنیک ها و شرایط پس از برداشت
2-1- زمان و نحوه برداشت گل
زمان و نحوه برداشت گل های شاخه بریده از اصلی ترین عوامل تعیین کننده طول عمر پس از برداشت آن می باشد. سه عامل برداشت به موقع، چگونگی و محل دقیق برش و نحوه برش از مهم ترین عوامل در برداشت گل های شاخه بریده هستند. گل های شاخه بریده برای عرضه به بازار بایستی در مرحله نموی مناسبی برداشت شوند. بهترین مرحله برداشت، به نوع محصول و نیاز بازار بستگی دارد.
در گل شاخه بریده میخک، بهترین مرحله برداشت در ارقام استاندارد مرحله لبرنگی یا قلمویی.