پروژه کارآفرینی شرکت آب معدنی کوهسار در 95 صفحه ورد قابل ویرایش
مقدمه
آب ماده ای فراوان در کره زمین است. به شکل های مختلفی همچون دریا ، باران ، رودخانه و... دیده میشود. آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود، اما از بین نمیرود. هر گونه حیات محتاج آب میباشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده میکنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.
با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیره بندی میکنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.
ماده ای شگفت انگیز
فرمول شیمیایی آب
آب نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. آب را جزو دسته مخلوطها طبقهبندی نمیکنند، چون خواص آب نه به خواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. از ترکیب دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن، یک مولکول آب بوجود میآید. یک قطره آب دارای تعداد بی شماری مولکول آب میباشد.
معادله شیمیایی واکنش بین هیدروژن و اکسیژن و تشکیل آب از قرار زیر است:
هر مولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرف مولکول آب واقع شدهاند. شیمیدانها با کمک شواهد به این نتیجه رسیدهاند که مولکول آب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند (HــOــH). بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم های هیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نموده اند.
اشکال متغیر
آب در اشکال متفاوتی بر روی زمین یافت میشود. تنها ماده ای است که در طبیعت به هر سه حالت جامد، مایع و گاز وجود دارد. ابرها در آسمان، موج دریا، کوه یخی، توده های یخی در دل کوه ها و منابع آبی زیرزمینی تنها چند شکل از آب میباشند. طی اعمال تبخیر، میعان، انجماد و ذوب، آب مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود. این پدیده تبدیل آب را چرخه بزرگ آب مینامند.
از آنجا که بارندگی در صنعت کشاورزی و همچنین برای خود بشر بسیار با اهمیت است، به اشکال مختلف بارندگی نام های به خصوصی اطلاق میشود. بارندگی معمولاً بصورت باران است. دیگر اشکال آن، تگرگ،برف، مه و شبنم میباشند. همچنین، از برخورد نور با قطرات باران، رنگین کمان پدید میآید.
آبهای روی سطح زمین، نقش های مهمی ایفا میکنند؛ رودخانهها آب مورد نیاز کشاورزی را فراهم میکنند و دریاها هم وسیله ای برای تجارت و مبادله کالاها محسوب میشوند. توده های یخی و آبشارها هم از دیگر اشکال آب هستند. فرسایش به وسیله ی آب، نقش مهمی در شکل محیط زیست ایفا میکند.
3-بررسی اجمالی تکنولوژی و روش های تولید وعرضه محصول در کشور ومقایسه آن با دیگر کشورها
تکنولوژی و روش های تولید آب معدنی را میتوان به دو بخش عمده تقسیم نمود
الف) آماده سازی وسالم سازی وپرکردن (FILLING) آب معدنی
ب) تولید ظروف مورد نیاز جهت بسته بندی آب
در زیر به شرح روش تولید هر یک از دو بخش فوق اشاره میگردد.
آماده سازی و سالم سازی آب
در این قسمت آب معدنی هدایت شده از منابع آب معدنی هدایت شده از منابع آب طی مراح زیر جهت انتقال به خط پر کن آماده میگردد از آنجایی که براساس تعاریف انجام شده محصول آب معدنی، آب طبیعی خارج شده از منابع آب(چشمه و یا چاه) میباشد که بدون هیچگونه تغییری در ترکیبات شیمیایی آن در بطری پر شده باشد لذا جهت آماده سازی صرفا از مراحل زیر استفاده میگردد.
1)انتقال از منابع آب:
در این مرحله با توجه به محل استقرار چشمه و یا آب زیرزمینی، آب ازمنابع مذکور به صورت کاملا بهداشتی به منابع ذخیره آب هوایی و یا زیرزمینی واحد منتقل میگردد طی این مرحله ضمن ته نشینی مواد خارجی سنگین سعی میگردد از هرگونه آلودگی جنبی آب جلوگیری بعمل آید.
2)مخازن ذخیره آب:
جهت هدایت آب به مراحل مختلف وامکان ذخیره سازی آب در واحد معمولا از منابع ذخیره هوایی و یا زیرزمینی با توجه به ظرفیت خط تولید استفاده میگردد این منابع ذخیره سازی به نحوی طراحی می گردند که هر گونه آلودگی های شیمیایی ومیکروبیولوژیک در آب جلوگیری نمایند.
3)فیتلراسیون آب:
پیشنهاد منطقه مناسب برای اجرای طرح
از آنجایی که مهمترین عامل دراحداث واحد تولید آب معدنی وجود منابع آب معدنی میباشد لذا جرای طرح براساس استانداردهای موجود در جوار منابع آب معدنی در کشور در استانهای کوهستانی کشور دارای اهمیت میباشد استانهایی که از نظر اجرای طرح با توجه به شرایط فوق دارای اولویت اجرای طرح می باشند عبارتند از استانهای شمال غرب کشور آذربایجان شرقی، غربی،اردبیل، استانهای غربی کشور استان کرمانشاه، کردستان واستانهای جنوب غرب کشور نظیر استان کهکیلیویه وبویراحمد، چهارمحال بختیاری، ایلام و استانهای شمال کشور مانند استان مازندران می باشند.
وضعیت تامین نیروی انسانی وتعداد اشتغال
از آنجایی که احداث واحدهای تولید آب و نوشابه در کشور سابق طولانی دارد وتکنولوژی آن نیز کلا شناخته شده میباشد تامین نیروی انسانی و تخصصی طرح با مشکل و مسئله خاص مواجه نمی باشد نیروی انسانی مورد نیاز تخصصی طرح در جدول شماره (6-2) ارائه گردیده است.