پایان نامه بررسی مشکلات تولید و توزیع داخلی وخارجی پسته ایران وارائه راهکارهای توسعه صادرات در 79 صفحه ورد قابل ویرایش
فهرست مطالب
فصل اول- طرح تحقیق.. 1
مقدمه. 2
سؤال یا فرضیه های تحقیق: 2
تعاریف: 2
طرح تحقیق: 3
ابزارها وروش گردآوری داده ها: 3
فصل دوم- ادبیات تحقیق.. 4
تاریخچه پسته. 5
1- مبدا درختان پسته. 5
اظهار نظر متاخران در مورد منشا درختان پسته. 9
نتیجه گیری درباره مبدا درختان پسته و نخستین مواضع پرورش آنها 13
نام ارقام پسته رفسنجان در سال 1335ش... 27
نخستین مشکلات و توصیه ها و تبلیغات در باب بهبود صادرات پسته و خشکبار ایران.. 32
مبارزه با آفت پروانه چوبخوار پسته. 37
پروانه جوانه خوار پسته. 38
پروانه گلبرگ خوار پسته. 38
پروانه پوسته خوار میوه پسته. 39
مینوز پسته. 39
پسیل پیچیده برگ پسته. 39
کپک فرنگی پسته، یا قارچهای مولد زهرابه افلاتوکسین.. 40
توصیه هایی در جهت پیشگیری.. 44
آفات انباری پسته. 46
پروانه هندی.. 47
پیشگیری و مبارزیه با آفات انباری پسته. 47
فصل سوم- روش تحقیق.. 49
بازرگانی خارجی و ارزش و میزان پسته ایران از سال 1268 تا پایان سال 1367(یک قرن) 50
نخستین مشتریان پسته ایران در یک قرن گذشته. 50
میزان و ارزش صادرات پسته در مقایسه با خشکبار و ارزش کل صادرات مواد غیرنفتی در یک صدسال گذشته 51
رقبای پسته ایران در بازارهای جهانی.. 52
امکاناتی که آمریکایی ها در صادرات پسته برای رقابت با ایران در اختیار دارند. 59
دو اقدام منفی علیه بازار جهانی پسته ایران توسط امریکا بعد از قطع روابط سیاسی و اقتصادی ایران با امریکا 60
مسائل و مشکلات پسته ایران.. 61
چند نکته ی مهم در زمینه پایین آوردن میزان افلاتوکیس پسته: 62
آمار مقایسه ای صادرات خشکبار ایران.. 63
(مصاحبه ای با آقای کاظمی یکی از صادرکنندگان پسته ایران به آمریکا) 64
فصل چهارم- تجزیه وتحلیل دادهها 66
بین مشکلات پسته و میزان فروش آن در داخل همبستگی وجود دارد. 67
بین مشکلات تولید پسته و میزان فروش پسته در خارج (صادرات) رابطه وجود دارد. 68
کاهش مشکلات تولید پسته می تواند موجب افزایش صادرات پسته گردد. 69
فصل پنجم- نتیجه گیری و پیشنهادات... 70
نتیجه گیری و پیشنهادات.. 71
منابع. 73
هدف پژوهش: بررسی مشکلات تولید پسته در ایران وتأثیراتی که این مشکلات برروی فروش داخلی و خارجی آن می گذارد وارائه ی راهکارهای توسعه صادرات.
بیان مسئله: آیا پسته ایران با استانداردهای بین الملل مطابق است؟
آیا جایگاه بازارصادراتی یک قرن گذشته را هم اکنون داریم؟
بین مشکلات پسته و فروش آن در داخل همبستگی وجود دارد.
کاهش مشکلات تولید پسته می توان موجب افزایش فروش پسته در داخل کشور شود.
بین مشکلات تولید پسته و میزان فروش پسته در خارج (صادرات) رابطه وجود دارد.
کاهش مشکلات تولید پسته می تواند موجب افزایش صادرات پسته گردد.
تعریف متغیرهای مورد بررسی: تولید پسته : این بخش شامل باغداری و پرورش پسته ونحوه باروری وچیدن آن می باشد که پس از قسمت باغداری و باغ شامل شستشوی پسته وپوست کندن آن یا تفت وآماده سازی برای فروش وارائه به بازارداخلی وخارجی می باشد. توزیع داخلی (در اینجا بازار داخل کشور مد نظر می باشد) توزیع خارجی (که شامل بازارهای خارج از کشورمی باشد که پسته ایران به آن کشورها صادر می شده یا می شود.
با توجه به اینکه وضعیت پسته ایران تا بحال به صورت تمام صنعتی واتوماتیک نبوده است و نیز هم اکنون ما با تکنولوژیهای جدید ومتد مدرن روز کار نمی کنیم در نتیجه نمی توانیم کارخانه یا قسمت خاصی را برای پژوهش تعیین کنیم در نتیجه باتوجه به اینکه جامعه آماری ما تمام صنعت پسته ایران اعم از باغات و کارخانجات می باشد ونیز با توجه به گستردگی در سراسر کشور ما تحقیق را در ابتدا بصورت کتابی برای (پیشینه ی تحقیق) ودر ادامه بصورت مصاحبه ای ادامه خواهیم داد.
روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق بصورت میدانی بوده است ولی در ابتدا برای جمع آوری اطلاعات محیطی و تاریخی از روش کتابخانه ای استفاده شده وسپس برای کسب اطلاعات بیشتر وتجزیه وتحلیل مطالب از ابزار مصاحبه استفاده نموده ایم.
به لحاظ اهمیتی که اندامهای مختلف گونه های متعدد درختان پسته از نظر خوراکی و طبی و صنعتی داشته، به این معنی که انسان از میوه و پوسته و هسته و همچنین برگ وساقه و ریشه و صمغ آنها استفاده می برده از قدیم الایام به شناختن آنها متمایل بوده است.
در این مبحث، تاریخچه گونه های مختلف پسته منظور نظر نیست، بلکه تنها تاریخچه درختان پسته معمولی، که مغز میوه آن مصرف خوراکی دارد، مورد توجه قرار گرفته است.
مغز پسته به عنوان یکی از خوراکیهای مطبوع و مفید ونیرو بخش از زمانهای دور مورد استفاده انسان قررا گرفته، و بعدها درترکیب بعضی خوراکیها وارد شده است. علاوه بر این رنگ سبز ویژه پسته زینت بخش انواعی از شیرینی و خوراکیهای گرم و سرد بوده است.
خواص (گیاه درمانی) و طبی اندامهای مختلف درخت پسته و به ویژه میوه آن مورد توجه حکمای قدیم بوده و در نوشته های آنان مغز پسته برای تقویت عمومی بدن تجویز شده و در ترکیبات دارویی و درمانی به عنوان یک ماده مولید خون و محرک نیروهای فعال بدن معرفی شده است.
می توان به این مسئله لز دو دیدگاه نگاه کرد. 1 همبستگی وجود ندارد: می توان این مسئله را اینگونه بیان کرد که چون متأسفانه در بازار داخلی ایران کیفیت تفت پسته وسموم آن سنجیده نمی شود و تمام ارقام پسته از ریز تا درشت مصرف می شود و مشتری عادت به مصرف پسته ی با کیفیت بالا را ندارد لهذا همبستگی میان مشکلات تولید پسته و میزان فروش آن در داخل وجود ندارد ولی از دیدگاه دیگر 2 همبستگی وجود دارد: چون با دید کلان به این مشکل نگاه می شود می توان همبستگی را احساس کرد. تولیدات پسته ی ما که به کشورهای متعدد صادر می شود. وبصورت فله نیز صادر می شود اگر از طرف کشور صادر کننده مورد تأیید قرار گیرد خریداری می شود. وگرنه بازپس فرستاده می شود. و عموماً پسته های مرغوب و با کیفیت ما را کشورهای اروپایی و آمریکایی خریداری می کنند. و پس از آنها پسته های مرجوعی به کشورهای آسیای میانه وسپس به آفریقا فرستاده می شود واگر باز هم تأیید نشود به کشور ایران بازگردانده می شود وبه بازارهای داخلی ایران وارد می شود در نتیجه بازار با اضافه عرضه مواجه می شود و لذا می توان گفت به علت مشکل تولید پسته است که عرضه در درون ایران افزایش پیدا می کند وموجب برهم خوردن نمودار عرضه و تقاضا می شود.
کاهش مشکلات تولید پسته می توان، موجب افزایش فروش پسته در داخل شود.
جواب این مسئله را می توان صریح و واضح داد و آن هم میسر نبودن این امر می باشد. بدلیل اینکه اگر مشکلات تولید پسته ی ما کاهش یابد یعنی قدرت صادرات ما افزایش یافته در نتیجه تمام تولیدات با کیفیت ما صادر می شود و شاید هم مشکلاتی در زمینه کمبود عرضه ی پسته داشته باشیم زیرا با افزایش صادرات حجم عرضه در داخل کشور کم می شود و نتیجتاً با افزایش قیمت پسته ی نامرغوب در بازار داخل مواجه می شویم.