پایان نامه نقش و تاثیر توسعه کشاورزی بر پیشرفت صنعتی
انسان برای تامین نایزهای روزمره خود را پیش رو داشت. ابتدا شکار و استفاده از گیاهان خودرو و سپس به مرور زمان و با فرا گرفتن فنون اولیه کشاورزی اقدام به تهیه مایهتاج خود نمود. با توجه به خطراتی که در شکار حیوانات انسان را تهدید می کرد، لذا تمایل به سمت کشاوزی بیشتر و بیشتر شد تا جایی که در گذشته ای نه چندان دور، بیشتر مردم عدی در کره زمین پیشه کشاورزی را برگزیدند. کشاورزان با سه عامل زمین، نیروی کار و آب روبرو هستند که اهمیت هر سه مورد به نوع خود بسیار مهم بوده و می باشد.
زندگی انسان با فراگیری زراعت و کشاورزی شکل جدیدی به خود گرفت و شخم زمین سرآغاز حرکتی نوین در استفاده مطلوب انسان از طبیعت بود ، اما هرچه زمان گذشت اشکال این نوع بهره برداری از زمین تغییر کرد به گونه ای که پس از انقلاب صنعتی به دلیل تنوع در محصولات کشاورزی و رشد تجهیزات و ادوات کشاورزی میزان برداشت از سطح زیر کشت به صورت چشمگیری افزایش یافت و در حال حاضر صادرات محصولات کشاورزی یکی از منابع درآمد ارزی کشورهای توسعه یافته محسوب می شود. به همین دلیل توسعه کمی و کیفی محصولات کشاورزی یکی از اهداف مهم دولت ها به حساب می آید.
بزرگترین مسئله ای که بشر همیشه در طول تاریخ چند هزار ساله اش با آن روبرو بوده، قحطی و کمبود مواد غذائی است و به این دلیل در زمانهای قدیم، پایه و اساس اجتماعات را کشاورزی تشکیل می داده است.
یکی از اولین اجتماعات کشاورزی دنیا طبق تحقیق دانشمندان، در منطقه خاورمیانه و به احتمال غالب در گوشه شمال غربی آن، که شامل قسمتی از ایران، آسیای صغیر و شمال بین النهرین می گردد، به وجود آمد و این کار با پیدا کردن بوته گندم و جو وحشی و نیز کاشت آن شروع شد.
بخش کشاورزی نقش حیاتی در اقتصاد ملی ایران دارد به طوری که حدود 27% تولید ناخالص ملی 23% اشتغال و تأمین بیش از 80% غذای جامعه را در کشور تشکیل می دهد.
کشاورزی به عنوان محور مدیریت برای نیل به توسعه پایدار اقتصاد کشور مطرح شده است. بانک جهانی توسعه ، کشاورزی را یک استراتژی می داند که باعث بهبود وضع زندگی گروه خاصی از مردم به ویژه روستاییان می شود. بانک جهانی همچنین معتقد است که چون توسعه کشاورزی قصد تقلیل فقر را دارد ، بنابراین باید به طور واضح طوری طراحی و اجرا شود که تولیدات را افزایش داده و قدرت تولید روستاییان را بالا ببرد.مدیرکل سابق سازمان خواروبار جهانی آقای فورما می گوید:«در پیشرفت کشاورزی عامل انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و برنامه های آموزش کشاورزی در صورتی که منطبق با احتیاجات و شرایط روستایی طرح و اجرا شود از عوامل کلیدی توسعه روستایی به شمار می آید.»
همان طور که بشر برای بقای خود به خاک متکی است، دوام و تکامل خاک نیز تا حد زیادی به نحوه استفاده بشر از آن بستگی دارد. رشد و نمو گیاهان که علاوه بر سالم و زیبا ساختن محیط زیست منبع اصلی احتیاجات خوراکی و پوشاکی ما را تشکیل می دهند ، بدون خاک امکان پذیر نمی باشد. بی دلیل نیست که در طول تاریخ، ظهور تمدن های بزرگ در مناطقی که خاک خوب موجود بوده صورت گرفته و سقوط تمدن های بزرگ بین النهرین و دره رود نیل و ... همزمان با تخریب و کم حاصل شدن خاکها و در اثر عدم توجه به حفاظت آنها به وقوع پیوسته است.
خاک آنقدر در طبیعت فراوان است که بسیاری از افراد واقعا" تعمق نکرده اند که خاک چیست؟
از چه موادی بوجود آمده و چه اختلافی ممکنست بین خاکها موجود باشد . قسمتی از این عدم توجه به معنی واقعی خاک شاید به علت این است برای اشخاص مختلف خاک مفاهیم گوناگون دارد. برای یک مهندس معدن خاک چیزی جز خار و خاشاک بی ارزشی نیست که برای رسیدن به رگه های معدن باید آنرا برداشته و از شرش خلاص شد.
اگر یک برش عمودی در خاک ایجاد شود ،لایه های افقی مشخصی در عمق های مختلف آن بچشم می خورد. این مقطع را پروفیل خاک و لایه های مشخص آن را افق خاک می گویند.لایه های بالایی دارای مواد آلی بیشتری بوده وبهمین علت رنگ آنها تیره است. این لایه ها را خاک سطح الارضی گویند. لایه های عمیق تر خاک یا خاک تحت الارضی به علت کمی مواد آلی رنگ روشن تری داشته و محل تجمع موادی است که از لایه های سطح الارضی شسته شده اند.
مهمترین قسمت خاک از نظر رشد گیاهان لایه های سطح الارضی آن می باشد ، زیرا بیشتر مواد غذایی و آب قابل جذب گیاه در این لایه ها متمرکز بوده و قسمت اعظم ریشه های گیاهان در اینجا یافت میشوند.
یکی از خواص فیزیکی خاک بافت آن است . بافت خاک عبارتست از اندازه ونسبت مواد متشکله ی خاک یا اجزای تشکیل دهنده آن مثل :شن ، لای ( سیلت ) و رس . از روی در صد مواد معدنی موجود در هر خاکی می توان بافت آ نرا مشخص کرد . مثلا خاکی که 40% شن و 40% لای و 20% رس دارد خاک لیمونی خوانده می شود.