خرید و دانلود فایلهای علمی

انواع تحقیق پروژه پاورپوینت مقاله و سایر فایلهای مجاز

خرید و دانلود فایلهای علمی

انواع تحقیق پروژه پاورپوینت مقاله و سایر فایلهای مجاز

استصناع

چکیده

نظر به ممنوعیت و الغای بهره در اقتصاد اسلامی و به تبع آن تغییر قانون عملیات بانکی ایران، عملکرد سیاست بازار باز که بر خرید و فروش مبتنی است، کارایی نداشته و اساسی‌ترین ابزار سیاست پولی برای کنترل نقدینگی از اختیار بانک مرکزی خارج شد.

اوراق بهادار استصناع می‌تواند ابزاری جایگزین برای اوراق قرضه تلقی شود و بانک مرکزی می‌تواند با خرید و فروش این اوراق در بازار اولیه و ثانویه و با اعمال سیاست‌های پولی مناسب، به اهدافی نظیر ایجاد اشتغال، تثبیت سطح عمومی قیمت‌ها، بهبود موازنه پرداخت‌های خارجی و رشد اقتصادی دست یابد. مقاله حاضر ضمن تبیین عقد استصناع و بیان ماهیت آن از نظر فقهی به تصحیح آن پرداخته، سپس کیفیت به‌کارگیری آن در اقتصاد کشور و چگونگی به‌کارگیری بانک مرکزی از اوراق استصناع برای اهداف اقتصادی را تبیین می‌کند.

واژگان کلیدی: اوراق استصناع، سیاست پولی، بانکداری بدون ربا، تأمین مالی طرح‌ها.

مقدمه

یکی از مهم‌ترین وظایف نظام بانکی کنترل و هدایت متغیرهای اساسی اقتصاد کلان از طریق اجرای خردمندانه سیاست‌های پولی و تنظیم عرضه پول است. قانون عملیات بانکی بدون ربا نیز بر سامان‌دهی، کنترل و هدایت گردش پول و اعتبار به‌عنوان وظیفه نظام بانکی تأکید دارد. بانک‌های مرکزی برای اجرای سیاست‌های پولی و دستیابی به اهدافی نظیر دستیابی به رشد و اشتغال و تثبیت سطح عمومی قیمت‌ها و بهبود بخشیدن به موازنه پرداخت‌های خارجی ابزارهای متفاوتی چون عملیات بازار باز، تغییر نرخ ذخیره قانونی، تغییر نرخ تنزیل مجدد در اختیار دارند.

با الغای بهره در اقتصاد اسلامی و به تبع آن، تغییر قانون عملیات بانکی ایران، ابزارهای مبتنی بر بهره نظیر اوراق قرضه به‌طور طبیعی کاربرد ندارد. حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا ابزارهای دیگری مطابق با قانون عملیات بانکی بدون ربا می‌توان مطرح کرد که مشکل حقوقی اوراق قرضه را نداشته و در عین حال از کارایی مطلوبی بهره‌مند باشد.

مقاله در صدد است اوراق بهادار استصناع، را به‌صورت ابزاری مناسب برای اعمال سیاست پولی به‌وسیله بانک مرکزی مطرح کند بدین معنا که دولت، بانک‌ها یا مؤسسه‌ها و نهادهای مالی و اعتباری می‌توانند با انعقاد قراردادهای مربوط به تولید کالای خاص یا احداث طرح و پروژه‌های ویژه، اوراق بهادار استصناع را با سررسید مشخص در اختیار پیمانکار یا سازنده بگذارند و این اوراق ابتدا در بازار اولیه و سپس در بازار ثانویه با مجوز بانک مرکزی قابل خرید و فروش باشد و بانک مرکزی بتواند با خرید و فروش این اوراق در بازار، سیاست‌های پولی موردنظر را برای تنظیم حجم نقدینگی اعمال کند.

این مقاله به مباحثی نظیر معنای استصناع، ماهیت عقد استصناع، اوراق استصناع، چگونگی ابزارسازی با این عقد، بازار اولیه و ثانویه اوراق استصناع، چگونگی کارکرد آن در جهت سیاست پولی و عملیات بازار باز و ... می‌پردازد و در صدد است این ابزار را در چارچوب عملیات بانکی بدون ربا مطرح کند و نظام بانکی کشور را یک گام به جلو برد، و تا حدودی از محدودیت‌های پیش‌رو بکاهد و اهداف موردنظر سیاست‌های پولی منطبق با فقه اسلامی را تا حدّ امکان عملی سازد.

معنای استصناع

استصناع در لغت از ماده صنع و بر وزن استفعال به معنای طلب احداث یا انجام کاری است. ابن‌منظور در لسان العرب ذیل ماده صنع می‌گوید:

و استصنع الشی: دعا الی صنعه (ج 7، ص 420).

در اصطلاح، معانی گوناگونی برای آن ذکر شده است. برخی استصناع را توافق با صاحبان صنایع برای ساختن شی‌ء معیّن دانسته (هاشمی شاهرودی، 1378: ص3) و برخی به جای کلمه استصناع از عقد استصناع سخن به میان آورده و گفته‌اند:

مراد از عقد استصناع یا قرارداد سفارش ساخت این است که کسی به نزد صنعتگر بیاید و از او بخواهد که تعدادی از کالاهایی را که می‌سازد، به ملکیت او در آورد. در عین حال، قراردادی میان این‌دو به امضا می‌رسد که صاحب صنعت تعداد مورد توافق را برای وی بسازد و قیمت آن‌ را دریافت دارد (مومن، 1376: ص 201).

زرقا نیز در تعریف استصناع گفته است:

استصناع خرید چیزی است به قیمت معین که طبق ویژگی‌های مورد توافق در زمان آینده ساخته یا احداث می‌شود، به بیان دیگر، موضوعی که عقد استصناع درباره آن منعقد می‌شود. غالباً در زمان عقد موجود نیست؛ ولی توسط سازنده یا پیمانکار در آینده ساخته می‌شود (زرقا، 1380: ص 121).

گرچه در تعاریف پیشین برخی کلمات وجود دارد که قلمرو استصناع را محدود می‌کند، به‌نظر می‌رسد برخی قیدها، قیدهای مصادیق است و ماهیت استصناع فراتر از آن قرار دارد. در تعریف اوّل، توافق با «صاحبان صنایع» ذکر شده است؛ ولی در ماهیت استصناع مطمئناً این قید نیست. این قرارداد می‌تواند با صاحبان صنایع یا واسطه‌هایی که با صاحبان صنایع در ارتباطند منعقد شود. همچنین می‌توان گفت مقصود از شی‌ء فقط کالا نیست و خدمت هم می‌تواند مورد عقد استصناع قرار گیرد. با این نگاه می‌توان پروژه تحقیقاتی و مطالعاتی که کار خدماتی و تولید کالا به معنای اقتصادی آن است نیز در قالب این عقد قابل توافق باشد. همچنین می‌توان عقد استصناع را از حالت قرارداد بین دو طرف حقیقی درآورد و طرفین قرارداد را اعم از افراد حقیقی و حقوقی قلمداد کرد. با توجه به ملاحظات پیشین، استصناع را به‌صورت ذیل می‌توان تعریف کرد:



خرید فایل



لینک منبع :استصناع

Translation and Meaning of the word استصناع in English Arabic ... www.almaany.com/en/dict/ar-en/استصناع/‎CachedMeaning of استصناع, Definition of Word استصناع in Almaany Online Dictionary, searched domain is category, in the dictionary of English Arabic. قرارداد استصناع - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/قرارداد_استصناع‎Cached Similarقرارداد استصناع، قراردادی است که در آن ساخت کالایی به وسیله سفارش دهنده به سازنده کالا با بیان اوصاف و مشخصات آن سفارش داده می‌شود تا در مدتی معین سازنده با تهیه ... اوراق استصناع چیست؟ - عصر بانک asrebank.ir/news/434/اوراق-استصناع-چیست؟‎Cached Similar20 ژانویه 2015 ... اوراق استصناع (صکوک استصناع و یا اوراق سفارش ساخت) از جمله اوراق بهادار جدیدی است که تاکنون در برخی از کشورها طراحی و منتشر شده است . Istisnaa استصناع - YouTube ► 1:32https://www.youtube.com/watch?v=J_LhZmdO-Ik Jan 16, 2014 - 2 min - Uploaded by tv-tube Istisnaa استصناع . tv-tube. SubscribeSubscribedUnsubscribe 498498. Loading.. . Loading... Working ... استصناع (قرارداد سفارش ساخت) - پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت www.hawzah.net/fa/article/view/85963‎Cached Similarمراد از عقد استصناع یا «قرارداد سفارش ساخت » این است که کسی به نزد صنعتگر بیاید و از او بخواهد که تعدادی از کالاهایی را که می سازد، به ملکیت او درآورد. در این حال، ... اوراق استصناع - صکوک www.sukuk.ir/fa/صکوک/انواع-صکوک/اوراق-استصناع‎Cachedیکی از ابزارهای مالی که در برخی از کشورای اسلامی از مرحله فکر گذشته و چند سالی است به مرحلة اجرا نیز رسیده است اوراق بهاداری است که براساس قرارداد استصناع ... استصناع - ویکی فقه wikifeqh.ir/استصناع‎Cached Similarبه سفارش ساخت کالا استصناع گفته می شود و از این عنوان در باب تجارت یاد شده است. ... استصناع عبارت است از توافق سفارش دهنده با صنعتگر برای ساختن کالایی ... آشنایی با اوراق استصناع - همشهری www.hamshahrionline.ir/details/144304‎Cached28 آگوست 2011 ... با عنایت به اهمیت این اوراق در تأمین مالی طرح‌ها، در ادامه به بررسی این اوراق خواهیم پرداخت. واژه استصناع در لغت از باب استفعال از مادة «صنع» است و به ... همه قراردادهای استصناع، شرعی است - روزنامه دنیای اقتصاد www.donya-e-eqtesad.com/news/402441‎Cached14 مه 2011 ... فارس- دبیر کمیته فقهی سازمان بورس با تشریح ابعاد صکوک استصناع و انواع آن گفت: از نظر فقهی همه قراردادهای مورد استفاده در بازار اولیه و ثانویه ... [PDF] ﻣﺮاﺑﺤﻪ، ﺧﺮﯾﺪ دﯾﻦ و اﺳﺘﺼﻨﺎع - پژوهشکده پولی و بانکی www.mbri.ac.ir/userfiles/file/confs/.../vizhehnameh.pdf‎Cached Similarﭘﮋوﻫﺸﮑﺪه ﭘﻮﻟﯽ و ﺑﺎﻧﮑﯽ. 3. ﻓﻬﺮﺳﺖ ﻣﻄﺎ. ﻟﺐ. ﻋﻨﻮان. ﺻﻔﺤﻪ. ﭘﯿﺸﮕﻔﺘﺎر. اﻟﻒ. ﻣﻘﺪﻣﻪ. ـﻫ. ﺑﺨﺶ اول. : ﺑﺮرﺳﯽ ﻓﻘﻬﯽ ﻋﻘﻮد ﻣﺮاﺑﺤﻪ، ﺧﺮﯾﺪ دﯾﻦ و. اﺳﺘﺼﻨﺎع. 1 .1. ﻣﻘﺪﻣﻪ. 1 .2. ﺗﻌﺮﯾﻒ. ﻣﺮاﺑﺤﻪ. 1. ـ2 .1. ارﮐﺎن ﻗﺮارداد. 2. ـ2.