مقاله معماری میر میدان ، معمار مفهوم گرای ایران
فهرست:
زندگینامة میر میدان
آموزش معماری در دستان هادی میر میدان
معماری کهن تا امروز میر میدان
معمار مفهوم گرا : سید هادی میرمیران
نگاهی به آثار میر میدان
ایده های معماری میرمیدان
دکترای معماری در ایران
..................................................................................................
بخشهایی از متن:
زندگینامة میر میدان
سید هادی میرمیران متولد ۱۳۲۳ و فارغ التحصیل رشته معماری از دانشکده
هنرهای زیبا در سال ۱۳۴۷یکی از معماران مولفی است که در سال های اخیر
درمرکز توجه بسیاری از محافل حرفه ای و آکادمیک معماری قرار گرفته است.
نام او به عنوان یکی از برجسته ترین معماران معاصر ایران در کنار نام کسانی
قرار می گیرد که تلاش می کنند با نوعی برداشت ازمعماری سنتی ایرانی
معماری جدیدی را رقم بزنند که هم پاسخی به مسائل جامعه مدرن باشد و
هم نوعی تداوم در ارتباط با معماری گذشته ایران را بتوان در آن مشاهده کرد.
میرمیران معتقد بود: «... به رغم کثرت تنوع و پیچیدگی بناها، اصول، مبانی و
الگوهای نسبتاً معدودی در طول زمان به اشکال مختلف در این معماری به کار
گرفته شده اند... تکامل معماری ایران بیشتر بر تعالی این اصول، مبانی و الگوها
استوار بوده است تا ایجاد آنها.آیا نمی توان در معماری امروز ایران نیز به همان
اصول، مبانی و الگوها پرداخت و آنها را در جریان یک فرآیند خلاق تکامل بخشید...؟»
و آثار معماری میرمیران جست و جویی تازه برای خلق فضاهایی نو بر مبنای
برداشت هایی از معماری سنتی ایران است. همین ویژگی او را در کنار معمارانی
قرار می دهد که می توان آنان را معماران دوران گذار ایران نامید، چرا که به تعبیر
دکتر جهانبگلو، اعتبار جست وجوی نسبت تازه ای با زمان، حلقه های میانی
معاصر بودن هستند.
آموزش معماری در دستان هادی میر میدان
● آموزش معماری و برخی از مسائل آن در ایران که هادی میر میدان بنیان آین مبحث را پیگیری کرد و امروزه ما با استفاده از دست نوشته های وی به نظرات وی در ارتباط معماری را بیان می کنیم :
مسئله نخست: تعریف معماری
هر رشته دانشگاهی بهصورت بنیادی باید براساس اهداف و نیازهای مشخصی شکل گیرد تا بتوان در طی آن متخصصان و افرادی را آموزش داد و تربیت کرد که بخشی از نیازهای جامعه را برآورده سازند.
عوامل گوناگونی در شکلگیری هدف یا اهداف آموزشی هر رشته مؤثر است که یکی از مهمترین آنها، نیازهای عینی و ملموس جامعه میباشد، به نحوی که میتوان اظهار داشت بسیاری از رشتههای دانشگاهی در دنیای معاصر براساس نیازهای موجود یا آتی جامعه شکل میگیرند یا توسعه مییابند.
گسترش روز افزون تقسیم کار و انواع فعالیتهای اجتماعی غالباً موجب ایجاد تخصصها، رشتهها و گرایشهای جدید دانشگاهی میشود که در زمینة معماری نیز چنین شده است واز چند سال پیش معماری از کارشناسی ارشد پیوسته به کارشناسی و کارشناس ارشد ناپیوسته با گرایشهای متفاوت تغییر یافته است وبه این ترتیب کسانی که در دورة کارشناسی ارشد در حوزة معماری فارغالتحصیل شوند، در زمینه یک گرایش تخصصی تحصیل خواهند کرد و از این لحاظ نسبت به گذشته پیشرفت قابل ملاحظهای حاصل شده است.
از حدود یک قرن پیش به تدریج حوزة وسیع و گستردة معماری ابتدا به سه حوزة معماری، عمران (راه و ساختمان) و شهرسازی (طراحی شهری و سپس برنامهریزی شهری) تقسیم شد و سپس این رشته به حوزههای دیگری مانند طراحی منظر، مرمت بناها، طراحی فضاهای مسکونی و غیره در حال تجزیه است و میتوان اظهار داشت که متناسب با گسترش تقسیم کار و فعالیتهای اجتماعی مربوط به انواع فضاهای معماری و شهری، تجزیة این رشته به رشتههای جدید دانشگاهی و حرفهای ادامه خواهد یافت.
...
معماری کهن تا امروز میر میدان
معماری در دنیای کهن بهعنوان حرفهای مطرح بود که از یک سو از فنیترین حوزههای مربوط به علوم ساختمانی تا هنریترین مباحث مربوط به زیباییشناسی، و از سوی دیگر از طراحی در مقیاس کوچک یک عنصر تأسیساتی مانند یک آبانبار یا پل کوچک یا اصطبل تا طراحی یک محله و یک شهر را دربر میگرفت و هر چند که در هر یک از حوزههای فوق افرادی صاحبنظر و حرفهایتر بودند و سلسلهمراتبی نیز بین معماران گوناگون وجود داشت، اما در مجموع همه فعالیتهای فوق در حوزة معماری قرار داشت. بیش از شش دهه است که از آموزش معماری به شکل امروز در دانشگاههای ایران سپری میشود اما هنوز روش یا روشهای کاملاً رضایتبخشی شکل نگرفته است و این نکته کمابیش در همة دانشکدههای معماری وجود دارد. در این نوشتار به صورتی ساده و کلی تلاش میشود که برخی از عواملی که موجب عدم شکلگیری روشهای، مناسب و رضایتبخش آموزشی شده است، مورد اشاره قرار گیرد
معمار مفهوم گرا : سید هادی میرمیران
همانطور که می دانید افراد زیادی در پیشرفت و اعتلای معماری ایران زمین در هر دوره ای سهیم بوده و خدمات فراوانی در پیشبرد افکار و عقاید جاری و ریشه دار مردم آن انجام داده اند. از نسل تأثیر گذار بعد از انقلاب می توان به مرحوم مهندس سید هادی میرمیران اشاره کرد.
نگاهی به آثار میر میدان
در آثار میرمیران نوعی ریشه های فرهنگی ایرانی با مضمونی جدید و نو دیده می شود که سعی در پیوند زدن آنها با یکدیگر، در نهایت ظرافت و دقت است وهویت ایرانی را با ره آوردهای خواسته وناخواستهء بیگانه عجین کرده و می توان گفت در آن موفق بوده است. باید گفت که این ایده(مفهوم گرائیconceptualism) در بین دانشجویان حامیان زیادی دارد.
هادی میر میران متولد سال 1323 در قزوین است و سال 1347 فوقلیسانس معماری از دانشکده هنرهای زیبا گرفته و 1357 مسئول معماری ذوب آهن و سرپرست اداره ی مسکن اصفهان بود. حضور ارزشمند وی باعث توسعهی معماری شد. از سال 1367 مدیریت شرکت پارس را به عهده گرفت و توانست توجه افکار عمومی را جلب کند. او سالها مدرس معماری بود و از سال 1370 تا 1376 مدرس دانشکده های مختلف معماری بود.